Proč, kdy a Jak pít Bílinskou kyselku?

Bílinská při žaludečních onemocněních

Pálení žáhy, kyselé říhání. Náchylnost k tvoření vředů nadměrným tvořením žaludečních kyselin vyžaduje neutralizaci:
ráno na lačno 2 sklenice ohřáté Bílinské kyselky (otevřenou láhev pomalu ohřívat v teplé vodě) a po každém jídle 1 sklenici Bílinské kyselky jako stolní nápoj.
Při chronickém žaludečním kataru, pokles žaludku, zvětšení žaludku a nechutenství se množství pitné kúry (většinou studenou v menších množstvích před a po jídle) řídí doporučením lékaře.

Bílinská při onemocněních ledvin, močového měchýře, žlučníku a jater

Tvoření kamínků v kyselé moči (ledvinová krupice – písek, ledvinové a měchýřové kameny), zánět ledvinové pánvičky, zánět močovodu a měchýře, tvoření kamínků, zánět jater a žlučníku vyžadují dlouhodobé léčení pitím Bílinské kyselky: v 10 minutových přestávkách 1-2 poháry teplé nebo studené po odstranění kyseliny uhličité:
Denní množství 1-1,5 L při správné činnosti ledvin. Poslední dávku neužít na noc pro zvýšené vylučování moči.

Bílinská při onemocněních střev

Při střevních katarech s kyselým kvašením, nadměrné plynatosti, při špatném střevním oběhu a při hemeroidech pije se Bílinská kyselka vícekrát během dne v menších množstvích chladná, po odstranění kyseliny uhličité protřepáním. Během kúry je nutné vynechat nadýmavá jídla a čerstvé kynuté pečivo. Důležitá je správná činnost střev a odstranění plynatosti Zaječickou hořkou vodou. Při problematické výživě dětí se podává Bílinská kyselka po kávových lžičkách a používá se také k přípravě stravy.

Bílinská při cukrovce, revmatizmu, kyselině močové, dně

Při těchto onemocněních se doporučuje pít Bílinskou kyselku po celý rok. Vícekrát denně 1-2 sklenice teplou nebo chladnou, také jako stolní nápoj, při dodržování lékařských předpisů. Denní množství 1-1,5 L. Také zde je důležité vyprazdňování a odstranění plynatosti užitím Zaječické hořké vody.

  Dýchací ústrojí Žaludek Střeva Ledviny Žlučník Látková výměna Po…
 

Akutní a chronické katary horních dýchacích cest (nos – krk – hrtan), bronchyárlní katar, astma, rozedma, jednoduchý plicní katar.

Pálení žáhy, kyselé říhání, zvýšení tvorby žaludeční kyseliny, kyselá chuť v ústech, náchylnost ke tvoření vředů (Ulcus pepticum)

Chronické katary, pokles žaludku, rozšíření žaludku, nechutenství Kyselé kvasení, abnormální plynatost, hemeroidy, problematická výživa nemluvňat (Dyspepsie)

Tvoření kaménků při kyselé moči (ledvinová krupice, písek – ledvinové a měchýřové kameny), zánět ledvinové pánvičky, zánět močovodu, katar močového měchýře

Tvoření kamínků, katary, zácpy, žloutenka, zánět žlučníku a jater Cukrovka, revmatizmus, kyselina močová, dna

…operacích, porodu, v šestinedělí, po nehodách

Rozpouští hlen Rozpouští kyselinu

Povzbuzuje tvorbu

žaludečních šťáv a trávení účinkem kyseliny uhličité

  Zesílení a zředění odměšování Váže kyseliny, chrání před překyselením, zvyšuje alkalické rezervy, vylučování kyseliny močové Zmírňuje dráždění, tlumí zánět, nenadýmá
Váže kyselinu Rozpouští hlen
Zabraňuje zánětům
Rozpouští hlen Vylučuje kyselé a oxalkyselé soli a bakterie  

Zmírňuje dráždění sliznic úst a hrtanu, zmírňuje jejich záněty díky obsahu alkalií

a transmineralizací

Alkalita – transmineralizace

Upravení rovnováhy kyseliny, krve a tkání

 

Ráno na lačno a během dne v 10-20 minutových přestávkách 2 – 3 sklenice ohřáté na teplotu 30 – 40 °C nebo smíchat s horkým mlékem. Otevřenou láhev zahřívat pomalu v teplé vodě!

Ráno na lačno 2 sklenice ohřáté a po každém jídle 1 sklenici jako stolní nápoj. Většinou studenou (asi 10 °C) v menších dávkách před jídlem a po něm podle doporučení lékaře.

Vícekrát denně

po menších množstvích…

Vícekrát během dne v 10 minutových přestávkách po 1 až 2 sklenicích, teplou nebo… Během celého roku vícekrát denně 1 až 2 sklenky… Vícekrát denně po menších množstvích…

…studenou po odstranění kyseliny uhličité (zamíchat, nechat stát)

…teplé nebo nebo studené po odstranění kyseliny uhličité (protřepat a nechat stát)
Nemluvňata častěji kávovou lžičkou. Stravu připravovat s použitím Bílinské kyselky místo vody. Denní množství 1 – 1,5 litru…

Denní množství

1 – 1,5 litru

Denní množství

dle předpisu

…při správné funkci ledvin

…jako podpora lázeňské léčby

Během dne pít jako stolní vodu
Správné vyprazdňování a snížení plynatosti žaludku Zaječickou hořkou vodou je velmi důležité!
  Těžká tuberkulóza, nemoci srdce se špatným krevním oběhem

Zúžení otvoru žaludku (stenoses pyroli)

  Atrofované (zmenšené) ledviny   Závažné porušení krevního oběhu  
Dieta atd. Při všech vážnějších onemocněních a dlouhodobém léčebném užití se o jeho způsobu a délce poraďte s lékařem

Vysoká hodnota Bílinské kyselky jako dietetického nápoje spočívá v její lahodné chuti, obsahu jemně rozpuštěné nenadýmající kyseliny uhličité a v příznivém působení na zažívací procesy